Thijs van Hooijdonk exposeert 

Thijs is geboren in 1949, in Princenhage, in het huis waar hij nu nog steeds woont, dus met recht een geboren en getogen Princenhagenaar.

Na de kleuterschool bij de nonnen, de St. Bernardschool en de middelbare school, is hij gaan studeren in Boxtel, het Sint Lucas. De schilderopleiding heeft de basis gelegd voor zijn latere creatieve werk. Vooral in de Meester-schilderopleiding maakte hij kennis met ambachtelijke technieken, zoals het letterzetten, maken van hout- en marmerimitaties en het gebruik van bladgoud. Zijn docent Wim van Hooff heeft hem wegwijs gemaakt in de kleurenleer en hem later geënthousiasmeerd om door te leren en een portfolio te maken voor de kunstacademie. Zo kwam het dat Thijs in 1979 ging studeren aan de academie van St. Joost. Na de basisjaren koos hij uiteindelijk voor de afstudeerrichting vrije grafiek.

Zijn eerste werk bestond uit etsen en tekeningen met droge naald. Gaandeweg is hij zijn techniek van het plakken van bladgoud in zijn schilderijen gaan verwerken. In die tijd werkte hij in de wintermaanden als decorateur bij de Efteling, waar hij de marmerimitaties van de Fata Morgana en de helmen van de tempelwachters van het sprookje van Koningin Fabiola voor zijn rekening heeft genomen. Een tijd waar hij met veel plezier op terugkijkt, daar was ruimte voor goed vakwerk.

In de zomermaanden werkte hij in zijn atelier bij het woonhuis aan de Dreef. In de tussentijd had hij de zorg voor het huishouden met drie kleine kinderen en zijn vrouw. Toen de kinderen wat ouder werden en wat minder zorg nodig hadden, ging hij de uitdaging van het pottenbakken aan, op de Nieuwe Veste. Iets wat heel simpel lijkt, maar in de praktijk veel ervaring en doorzettingsvermogen vergt. Thijs is niet tevreden met het alleen draaien en glazuren, zijn eerdere opgedane kennis van grafische patronen, moet daarin ook tot uitdrukking komen. Het met de hand tekenen en minimaal twee keer inkleuren is monnikenwerk, wat je niet een hele dag vol kunt houden. Het pottenbakken heeft hij een tijdje afgewisseld met handvormen met porselein. Zo combineert hij steeds eerder aangeleerde technieken en opgedane ervaringen met elkaar tot nieuwe werkstukken.

In de loop van de jaren heeft hij een aantal keren geëxposeerd, onder andere in Amsterdam, Utrecht en Middelburg. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze overzichtstentoonstelling te houden rond zijn 70ste verjaardag. Echter Corona gooide roet in het eten. Thijs is dankbaar dat het Princenhaags museum hem nu nog de gelegenheid geeft zijn werk in deze mooie ruimte te exposeren.

Praktische info

De expositie loopt van 8 t/m 30 september en op zondag 1 oktober.

De openingstijden zijn:
vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

© Copyright - Princenhaags museum | Fotografie door Edwin Wiekens | Ingekleurde foto's door Coloriginals