Martin Wagenvoorde (schilderijen)

In april exposeert Martin Wagenvoorde. Martin is voormalige dominee van de Johanneskerk in Princenhage en dit is zijn tweede expositie in ons museum.

Martin zegt over zichzelf en zijn werk het volgende:

‘Zondagsschilder….

Iets verzet zich in mij als ik dat woord hoor. Een zondagsschilder is immers iemand die alleen op zondag schildert, of iemand die pas na zijn werkzame leven gaat schilderen?

Een amateur dus, een hobbyist, iemand die voor de aardigheid een portret, stilleven of een landschapje maakt, vaak wat naïef geschilderd.

Maar ben ik zelf ook niet de laatste jaren aan landschappen begonnen? En schilder ik zelf ook niet wat naïef, op het primitieve af soms?

Maar ik schilder wel veel vaker dan alleen op zondag. En weliswaar heb ik mijn grote schilder-outburst pas na mijn 69-ste levensjaar gekregen, maar in mijn jongelingentijd heb ik een zeer aktieve schildersperiode gekend. In mijn werkzame leven als dominee, waarvan de laatste 20 jaar hier in Princenhage, schilderde ik met woorden – om zo te zeggen -, nu schilder ik met beelden. Ik blijf een verhalenverteller, ook op het doek: Bijbelse verhalen, maar ook landschappen.

Toch ligt er – om daar nog even op terug te komen – voor mij ook iets aantrekkelijks in het woord ‘zondagsschilder’. Zondag is vanouds de dag, om naast alle besognes, de grenzen eens te gaan verleggen: landschappen te doorkruisen, je ogen goed de kost geven, indrukken en gedachten opdoen, die later misschien op een doek terechtkomen.

Als u dat er allemaal bij bedenkt, mag u mij gerust een zondagsschilder noemen.

Ik hoop u graag de komende maand april op één van expositiedagen in het Princenhaags museum te treffen.’

Praktische info

De expositie loopt van 2 t/m 30 april 2023
De openingstijden zijn:
zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
De expositie is ook op afspraak te bezoeken

© Copyright - Princenhaags museum | Fotografie door Edwin Wiekens | Ingekleurde foto's door Coloriginals