Xander van Mechelen exposeert

Xander van Mechelen (1973) is zijn hele leven bezig geweest met dingen bedenken, maken en in de markt zetten, en woont sinds 1 januari 2000 in de dorpskern van Princenhage.

Na de middelbare school is hij doorgegaan met tekenen, ontwerpen en schilderen. Beroepsmatig heeft hij zich vooral in het bedrijfsleven begeven, waar Xander zijn mix van technische, creatieve en ondernemende vaardigheden combineerde om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen samen met anderen. Van kantoormeubelen tot nieuwe meet- en optimalisatiemethoden op raffinaderijen, tot rijden op biogas, tot nieuwe meetinstrumenten in de zonne-energie, en tot 3D geprinte brillenglazen.

Ook in Princenhage is Xander actief en heeft mede de jaarlijkse Kerst-Creatieroute opgezet. Daarnaast heeft hij meermaals aan de Liesbosstraat de Publieksprijs gewonnen, met kunstwerken die interactief waren en veel plezier opleverden. De laatste jaren is de productie van schilderijen flink toegenomen en in toenemende mate wordt zijn werk gevraagd en gekocht. Daarom heeft Xander ter ere van zijn 50e verjaardag een eerste expositie in het Princenhaags museum gepland, en heeft daarnaast recent besloten het bedrijfsleven voorlopig even vaarwel te zeggen en zich vol te gaan storten op kunst als nieuw avontuur.

Het thema van de expositie is “Gedoe & Gelaat”. Als tegenstelling maar ook als balans, omdat ze vaak in eenzelfde situatie vertegenwoordigd zijn. Dit is de ‘state of mind’ van iemand die 50 wordt: veel gezien, veel hectiek gehad, maar ook steeds meer overzicht en rust. Een mooie balansleeftijd. Rond dit thema zijn de werken geselecteerd en vooral ook recent gemaakt in het pand tegenover het museum. Xander’s insteek is soms wat filosofisch en maatschappelijk betrokken, maar juist ook pragmatisch en met een flinke dosis humor. Dus de expositie draait zeker niet alleen om ‘belangrijke kunst’ -ofwel: ‘gedoe’.  Waardoor jong en oud zich kunnen vermaken.

In de aanloop naar de expositie is naast schilderkunst op doek en iPad, als vanzelf ook meer beeldend werk ontstaan. Deze verrassingen zullen te zien zijn tijdens de expositie.

Praktische info

21 oktober – 26 november
open op zaterdag en zondag van 13.00 uur – 17.00 uur

De expositie is ook eventueel op afspraak te bezoeken via onze website

© Copyright - Princenhaags museum | Fotografie door Edwin Wiekens | Ingekleurde foto's door Coloriginals