Annelieke Stimm

Symbiotic Roots  :  12°10’71.46” N  –  68°91’63.69” W

beelden en collages

Ontmoetingen, zo zijn de beelden van Annelieke Stimm misschien het best te omschrijven. Verrassende ontmoetingen tussen keramische objecten uit haar atelier en vondsten uit de natuur, verzameld tijdens wandelingen overal ter wereld. Vooral op Curaçao, waar haar wortels liggen.

Het begint met de vondsten: tastbare herinneringen aan haar geboorte-eiland, zoals aangespoelde stukken spons, koraal, steen of hout zijn de inspiratiebron voor kleisculpturen waarin Stimm de vorm en schoonheid van die wonderlijke brokken natuur onderzoekt. Combinaties ontstaan spelenderwijs: sponzen uit de Caribische zee dansen met keramische partners op vrolijke pootjes, een schelpachtig klei-object blijkt de perfecte drager voor een stuk koraalsteen. De ragfijne structuur van koraalblad wordt zichtbaar als afdruk in klei. Zo kruipen verschillende vormen en materialen bijna letterlijk onder elkaars huid. Handwerk van de kunstenaar en natuurproduct, in hun samenspel versterken ze elkaar. Wie zet nu eigenlijk wie in de spotlights? Het oog wordt verleid elk detail te verkennen.

Ook voor haar collages laat Stimm zich inspireren door ’toevallige’ vondsten:  fragmenten van foto’s, restjes papier, oude postzegels van Curaçao. En soms ook vondsten uit de natuur. Net als in haar ruimtelijke werk leidt het tot verrassende nieuwe beelden, waarin verschillende werelden samenkomen. Vol van herinnering, heimwee en bovenal verwondering.

Praktische info

De expositie loopt van  2 t/m 31 juli en de openingstijden zijn: zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is ook op afspraak te bezoeken via www.anneliekestimm.nl

© Copyright - Princenhaags museum | Fotografie door Edwin Wiekens | Ingekleurde foto's door Coloriginals