Expositie “MENS” Claartje van Oosterum, beelden en    Kees Habraken, schilderijen

De verbinding tussen Claartje en Kees is ontstaan door ontmoeting en waardering van elkaars werk. Maar vooral door het gemeenschappelijke in het werk: de mens, de ontmoeting, de echtheid, de authenticiteit en de emotie.

 

Claartje van Oosterum: 

In mijn werk als beeldend kunstenaar ervaar ik verschillende stromingen.

Allereerst is daar het portret boetseren in opdracht. Enkele portretten die getoond worden zijn ontstaan tijdens de workshops portret-boetseren die ik in mijn atelier in Eindhoven geef.

Tijdens het portretteren bereik ik een sterke concentratie, waardoor ik tot diepere lagen van het model doordring en er niet alleen een uiterlijke gelijkenis ontstaat, maar ook een stukje van de ziel blootgelegd wordt. Voor mijzelf en de opdrachtgever altijd weer een wonderlijke gewaarwording.

In de tweede plaats boetseer ik vanuit eigen bron, geïnspireerd door ervaringen, bewustwording, emoties en ontmoetingen. Aanvankelijk is er een soort ‘gevecht’ tussen hoofd en gevoel, totdat ik volledig geconcentreerd raak en er bijna als vanzelf een beeld ontstaat. Zo wordt er gaandeweg een hoofd, een gezicht op een romp zichtbaar, waarvan de uitdrukking voldoet aan mijn diepere gevoelens, zonder daar bewust op in te zetten.

Een derde, ietwat onderbelichte stroom in mijn werk, is de combinatie van therapie met- en het boetseren van de persoon. Enkele van deze beelden, die ontstaan zijn tijdens dergelijke sessies, zijn nu ook te zien in het museum. Mijn model was een jonge vrouw met veel potentieel, maar in een diepe depressie. We maakten de afspraak dat zij telkens een houding aan zou nemen die haar gemoedstoestand weergaf en dat we tijdens het poseren zouden spreken over haar gevoelens. De lange pose en het gesprek zorgden bij haar voor meer inzicht en groei en voor mij leverde het prachtige diep doorvoelde beelden op”.

Meer info: www.claartjevanoosterum.nl

Kees Habraken: 

De Bredase kunstenaar Kees Habraken exposeert een serie indringende portretten. Tijdens reizen naar Aziatische en Afrikaanse landen ontmoette de schilder veel mensen. Hij registreerde hun vreugde, geluk en opwinding, maar ook hun zorgen, angst en bedroefdheid. In plaats van daarover met woorden te vertellen verhaalt hij op beeldende wijze over zijn ervaringen en observaties tijdens deze ontmoetingen.

De schilderijen van Kees Habraken zijn figuratief. Maar zijn doel was niet in de eerste plaats om een zo goed mogelijk gelijkend portret van zijn ‘modellen’ te maken.

Zijn werk weerspiegelt vooral hun emoties. Die zijn universeel, ongeacht de plaats waar mensen wonen, de kleding die zij dragen of hun etnische achtergrond. In die zin nodigt het werk van Habraken de toeschouwer uit om bij zichzelf te rade te gaan of zijn vooropgezette ideeën over mensen wel kloppen. Die gerichtheid op het innerlijk van de mens vindt zonder twijfel zijn oorsprong in het voormalige beroep van de kunstenaar. Want voordat Habraken zijn passie voor het schilderen weer oppakte, was hij werkzaam als psychotherapeut; een beroep waarin hij zijn cliënten moest observeren en zich moest verdiepen in hun emoties en drijfveren. Het talent om emoties te ‘lezen’ vertaalt zich in zijn werk als portretschilder: het gaat Habraken vooral om wat zijn modellen uitstralen; met gezichtsuitdrukkingen en in lichaamshouding.

Je kan Kees Habraken typeren als een beeldend verhalenverteller; hij doet dat niet met woorden, maar met schilderijen waarin zijn ontmoetingen, en de emoties die hij daarbij heeft waargenomen, zijn vastgelegd.

Meer info: www.keeshabraken.nl

Praktische info

Looptijd: 3 september  t/m 26 september 2021

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en eventueel op afspraak.

Toegangsprijs: gratis

© Copyright - Princenhaags museum | Fotografie door Edwin Wiekens | Ingekleurde foto's door Coloriginals